apr. 23, 2009

Universitatea din California de Sud si Nokia anunta un acord de colaborare in cercetare

nrc_uscUniversitatea din California de Sud (USC) si Institutul de Cercetare  Nokia (NRC) din Hollywood au anuntat astazi inceperea unei colaborari care sa dezvolte accesibilitatea tehnologiei mobile. Acordul  stimuleaza munca in echipa a celor de la USC si NRC din Hollywood la proiecte din diferite arii de activitate si va demara procesul de comercializare al produselor USC aflate in stadiul de cercetare.

Institutul de cercetare Nokia a anuntat in noiembrie 2008, ca se va canaliza pe cercetarile pe termen lung pentru a-si intari si mai mult pozitia de lider pe piata tehnologiei mobile si internet. Avand in vedere colaborarile de succes pe care NRC le-a avut de-a lungul timpului cu universitati de prestigiu, aceasta noua colaborare va aduce  creativitatea, experienta multimedia, experienta  de divertisment la un nou nivel. USC este prima universitate care colaboreaza cu Nokia la un asa proiect de cercetare. Acordul a fost mediat de Institutul de Inovatii Stevens. Din punct de vedere financiar insa nu s-a facut nici o dezvaluire.

Primul proiect al acestui colaborari se va axa pe dezvoltarea senzatiei de realitate. Realitatea extinsa (AR-Augmented Reality) este  un supliment asupra lumii reale realizat cu ajutorul unor obiecte virtuale 3D care interactioneaza in timp real cu calculatorul si ofera o imagine interactiva si intuitiva a informatiei. Acolo unde realitatea virtuala e vazuta de utilizator ca cea reala, conceptul de AR permite utilizatorului o viziune deasupra celei din viata normala, avand acces la informatii suplimentare din lumea reala. Sa luam exemplu un turist care viziteaza Londra si vede informatii referitoare la un PUB din apropiere sa ce se vinde la magazinul de peste strada.

AR sta la baza aplicatiilor avansate de interactiune cu utilizatorul al comunicatiilor mobile. De aceea in acest proiect USC si NRC vor incerca sa dezvolte o versiune AR care are la baza tehnici de recunoastere adaptate platformelor de comunicatii mobile.

Ulrich Neumann profesor la departamentul de stiinta calculatoarelor la USC a afirmat ca: „In timp ce nu exista limite ale aplicatiilor AR pe dispozitivele mobile, tehnologia din spatele acestor facilitate este inca la stagiul de inceput”, „Este extraordinar sa lucram cu Nokia ca parte la proiectul lor de dezvoltare a interactiei cu tehnologia mobila”.

Rebecca Allen director la laboratoarele de cercetare Nokia din Hollywood spune: „Referintele Universitatii California de Sud cu privire la cercetare, inginerie si arte vor ajuta compania Nokia sa isi atinga scopul, si anume o noua inovatie in modul de a interactiona utilizatorul cu tehnologia mobila”. „Suntem fericiti sa pastram traditia firmei Nokiaca deschizator de drumuri prin proiectele de cercetare, avand colaborari cu universitati din intreaga lume, cum este si cea cu Universitate din California de Sud”.

Directorul departamentului de inovatii si afaceri USC a afirmat: „Scopul nostru, al celor de la Universitatea din California de Sud este realizarea ideilor  indraznete, transpunerea lor in practica, astfel incat sa producem un impact important asupra moduluiin care traim, lucram, ne distram”. „Am gasit un partener de nadejde in recunoscuta firma Nokia care sa ne ajute  sa realizam scopul nostru, ca prin cecetarea ce o facem aici la USC,  aa facem o schimbare in viata oamenilor”.

Leave a comment