mart. 26, 2009

Noi limite la preturile de roaming in Uniunea Europeana

eu_flagUniunea Europeana doreste sa introduca noi reglementari pentru a limita preturile maxime pentru apeluri de voce, mesaje text si transfer de date mobile incepand cu Iulie 2009. Toate preturile care vor fi reglementate vor avea rol de limita superioara reprezentand maximul pe care operatorii il pot incasa pentru serviciile oferite.
Inainte de a intra in vigoare noile reglementari trebuiesc aprobate de catre statele membre si de catre Parlamentul European.

Noua lege va limita costul SMS-urilor transmise in roaming la 11 centi in toata Uniunea Europeana. In acest moment, tarifele pentru mesajele text variaza foarte mult de-a lungul continentului. Unii europeni platesc 30 de centi per mesaj, in timp ce altii platesc pana la 80 de centi.

Costurile de date, incasate cand utilizatorul navigheaza pe Internet sau isi citeste mesajele email, vor fi impuse operatorilor. Incepand cu Iulie 2009 pretul maximal va fi de 1 Euro per megabyte, urmand sa ajunga la 50 de centi in Iulie 2011. In plus utilizatorii vor putea sa opteze pentru o suma maxima ce poate fi cheltuita in roaming impreuna cu operatorul sau pentru a fi siguri ca nu vor primi facturi uriase pentru activitatile din strainatate. Utilizatorul trebuie sa fie atentionat de catre operator cand acesta atinge 80% din limita stabilita.

Noua lege impinge si mai jos preturile maximale pentru apelurile de voce efectuate in roaming. Pentru fiecare munut de conversatie utilizatorul va plati maxim 43 de centi incepand cu Iulie 2009, limita urmand sa fie coborata la 39 de centi din Iulie 2010 si 35 de centi in Iulie 2011.

De asemenea operatorii vor trebui sa isi schimbe modul in care factureaza minutele de convorbire. In prezent, fractiunile primului minut se rontujesc la un minut intreg. Cu noile reglementari operatorii vor fi obligati sa taxeze la secunda convorbirile, putand totusi sa impuna o limita minima de taxare de 30 de secunde la initierea apelului.

Noile reglementari vor merge la comisia de industrie a Parlamentului European in data de 31 Martie, urmand sa fie supuse votului in plen in data de 24 Aprilie.

Leave a comment